Welke wijn past bij het kerstdiner?

drinken. Ben jij dit jaar de ‘gelukkige’? Mag jij het kerstdiner organiseren? Het is niet niks om hét diner van het jaar te organiseren voor je familie en vrienden. Het uitzoeken van de gerechten en de drankjes moet niet stressvol zijn, maar juist leuk. Om je dit jaar een beetje op weg te helpen, hebben we drie handige tips voor het kiezen van de juiste wijn verzameld. 

Houd het makkelijk

Het organiseren van een kerstdiner kan veel stress met zich meebrengen. Welke wijn moet ik nu weer bij dat gerecht serveren? Het combineren van wijn en eten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je wilt dat de verschillende smaken goed bij elkaar passen. Combineer daarom gerechten en wijnen die vergelijkbaar zijn met elkaar qua smaak en textuur. Kies bij eten met een zachte smaak ook voor een zachte wijn. Dit kan bijvoorbeeld een type droge witte wijn zijn. Rijke gerechten vragen daarentegen om een wat vollere wijn.

Smaak van het gerecht

We horen je denken: hoe kies ik nu de juiste wijn. Bij het maken van een wijnkeuze kan het helpen om de belangrijkste smaak van de gerechten te typeren. Is het gerecht kruidig of juist smeuïg en zacht? Serveer je een zoete of juist een hartige maaltijd? Als je weet hoe je gerecht proeft, kun je er de juiste wijn bij kiezen.

  • Pittig

Een pittig gerecht kun je prima combineren met een iets zoetere Tokajwijn. Deze smaken passen goed bij elkaar. 

  • Vettig

Als er iets meer vet in een gerecht zit, kun je voor een wijn met een zuurtje kiezen. Denk aan Sauvignon Blanc.

  • Zoet

Sluit je het diner af met een lekker toetje? Kies dan ook voor een wijn met een zoetje. De zoete smaken vullen elkaar goed aan.

Vergeet het uiterlijk niet

Weet je wat je bij het kerstdiner gaat serveren? Heb je een aantal lekkere wijnen op het oog? Houd altijd in je achterhoofd dat de uitstraling ook belangrijk is. Een mooi gedekte tafel met de juiste wijnglazen oogt professioneel. Een glas waar je witte wijn uit gaat drinken ziet er anders uit dan eentje waar rode wijn in geserveerd wordt. Ook moet je bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel wijnglazen je nodig hebt. Fijne (en lekkere) kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *